TÉMÁK, Kategóriák

Ezeket Önnek is tudnia kell a gyomorfekélyről

605
HOZZÁSZÓLÁS:

A gyomorfekély keletkezési módját pontosan a mai napig sem tudjuk; annyi azonban bizonyos, hogy a gyomornyálkahártya táplálkozási zavara rontja a helyi vérkeringést, ami annak önemésgyomor2ztődésére vezet. Az arra hajlamos egyének érzékeny gyomornyálkahártyáján kiváltják a fekélyképződést.

Szerepet játszhatnak ideges befolyások is. Voltak idők, amikor a fekély keletkezésének fő okát a savtúltengéssel indokolták, azt állítva, hogy a savtúltermelés okozza a nyálkahártya kimaródását Legújabban azonban bebizonyosodott, hogy azon emberek is megbetegszenek fekélyben, akiknek nincs savtúltengésük, ellenkezőleg kevés savat választanak ki.

Milyen tüneteket okoz?

Ami a gyomorfekély tüneteit illeti, a leggyakoribb és legjellegzetesebb a fájdalom. A betegeknek rohamszerű szúró fájdalmuk van, ami legtöbbnyire az étkezések után lép fel, és a hátba sugárzik. A gyomortájék néha annyira érzékeny, hogy még a lenge ruha nyomását is tehernek érzi a beteg.

A fájdalom lehet szaggató, égető, tompa és szúró. A gyomorfekély fájdalmai legtöbbnyire étkezések után egy órával, a nyombélfekélyeké 2-3 órával, és esetleg éjjel jelentkeznek; utóbbira jellemző az úgynevezett éhségfájdalom.

A fájdalom lehet azonban állandó jellegű is. A gyomorfekély másik jellegzetes tünete a hányás. A hányadék néha epét is tartalmazhat, aminek azonban nagyobb jelentősége nincs. Hányás után a beteg megkönnyebbül. Súlyossá fordul a helyzet, ha a beteg vért hány. Előfordulhat, hogy a fekélyes egy liter vért is kihány.

Ezen felül a gyomorfekélyből állandó jellegű szivárgó vérzés is történhet, ami a székletet elszínezi. Ezen két vezető tünet azonban nem minden esetben szembeszökő, így csak szorgos és lelkiismeretes orvosi vizsgálat képes a fekélyt biztosan megállapítani. Vannak betegek, akiket éveken át gyomoridegességgel, idült huruttal, epekőbajjal kezelnek, máskor epekőrohamokat fekéllyel tévesztenek össze.

Hogyan lehet kezelni?

Ami a gyomorfekély orvosi kezelését illeti, a gyógyító munka szakorvosra tartozik, itt csak megjegyezhetjük, hogy a természetes gyógymódok nagy szerepet játszanak, sőt az egész kezelés alapja a helyesen alkalmazott diéta.

A legelső követelmény a több hetes, teljes lelki és testi nyugalom. Ott, ahol vérzést állapítanak meg, ágyban fekvés. Szigorú diéta, ami az első napokban a szájon való táplálkozás teljes kikapcsolásával kezdődik, amikor is végbélcsőrével táplálják a beteget; vagy az amerikai Einhom professzor szerint vékony gumicsövet vezetnek le a gyomron át, óvatosan, röntgenellenőrzés alatt, a vékonybélbe, ahol 10-14 napon át marad (orvosi műnyelven duodenális szonda).

A folyékony táplálékot, legtöbbnyire gyümölcsnedveket, vagy tejet is azon átjuttatják a szervezetbe. Később fokozatosan, különböző eljárások szerint, 3 óránkénti kisebb adagokra elosztva juttatják – a legtöbbnyire folyékony vagy híg táplálékokat – a gyomorba, majd fokozatosan áttérnek híg tojásra, aludttejre, tejtermékre, darára, őrölt fehér húsra és áttört főzelékekre.

Az ételeket csakis langyosan fogyasztjuk el. Óvatos gyógyivókúráról a savtúltengés esetén beszélhetünk. Fontos tényezők a vízkezelések, így Priessnitz-borogatások, később meleg szénavirágfőzetek, gyógyföldek, vékony iszapos borogatások, ülőfürdők.

605
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]